Οδηγίες διατροφής για την γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι το πιο συχνό αίτιο νόσησης στον κόσμο και προκαλείται από μόλυνση του εντέρου από τοξίνες, μικρόβια, και ιούς όπως είναι ο Notwalk (Parvo-ιός), ως επίσης και κάποιοι εντεροϊοί,  νοροϊοί και αδενοϊοί. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες να πάθει κανείς μικροβιακή γαστρεντερίτιδα αυξάνονται όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, όταν δεν τηρούνται σωστά οι συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή, αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων, αλλά και όταν υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης μιας περιοχής.
——–

Ποια είναι τα συμπτώματα 

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως ξαφνικά και περιλαμβάνουν διαρροϊκές και υδαρείς κενώσεις και εμετούς. Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν πυρετός, στομαχόπονος, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η γαστρεντερίτιδα είναι μια κατάσταση που διαρκεί 3-5 ημέρες, σε περίπτωση όμως που η νόσος διαρκέσει περισσότερο από 5 ημέρες, καλό είναι κανείς να απευθυνθεί στον γιατρό του.
———-

Οδηγίες διατροφής για την γαστρεντερίτιδα

Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η αναπλήρωση των χαμένων υγρών. Αυτό το πετυχαίνουμε με την κατανάλωση νερού, ζεστών ροφημάτων και ισοτονικών διαλυμάτων σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών αμέσως μετά τον εμετό γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει κι άλλο επεισόδιο. Συστήνεται λοιπόν, να μην πιούμε υγρά για περίπου 1 ώρα μετά το επεισόδιο και κατά το διάστημα αυτό να πιπιλάμε παγάκια ή να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό. Μετά το πέρας της έντονης ναυτίας, καλό είναι να ξεκινήσουμε σιγά σιγά και σταδιακά την ενυδάτωση με υγρά όπως τα παρακάτω:
  • Νερό
  • Διαλυμένη πορτοκαλάδα ή λεμονάδα σε νερό (χωρίς ανθρακικό)
  • Ροφήματα από βότανα όπως το χαμομήλι με μέλι ή ζάχαρη
  • Ισοτονικά ποτά
  • Διάλυμα με ηλεκτρολύτες που θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τις απώλειες.
  • Ελαφριές σούπες και ζωμούς
  • Ζελέ και γρανίτες.

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε όταν νιώσετε λίγο καλύτερα:

  • Πουρέ πατάτες και καρότου
  • Μπανάνα
  • Μακαρόνια νερόβραστα ή σε σούπα
  • Ρύζι λαπά με λεμονάκι
  • Δημητριακά λευκά όπως ψωμί, φρυγανιές και δημητριακά πρωινού
  • Κρεμούλες φαρίν λακτέ και ρυζάλευρου (μία καλή λύση για γεύμα στο λεπτό όταν δεν έχετε δύναμη να μαγειρέψετε)

Όταν νιώσετε ακόμη καλύτερα μπορείτε να προσθέσετε:

  • Ψητό ή βραστό άπαχο κρέας ή κοτόπουλο
  • Βραστά αυγά ή σε ελαφριά ομελέτα
  • Μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα χωρίς σπόρια ή φλούδα (πχ πατάτα, κολοκύθι, καρότο, κομπόστες φρούτων)

Τροφές που καλό είναι να αποφύγετε μέχρι να γίνετε εντελώς καλά:

  •  Όσπρια και λαδερά όπως αρακά, φασολάκια, μπάμιες
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Γάλα ή γαλακτοκομικά
  • Ωμά ή ξερά λαχανικά ή φρούτα (η μπανάνα επιτρέπεται)
  • Ξηροί καρποί, σπόρια, καρύδα, ποπκόρν
  • Πικάντικα και τηγανιτά φαγητά
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Ροφήματα με καφεϊνη

Για να μην μεταφέρετε την γαστρεντερίτιδα στους άλλους:

Ακολουθήστε αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής για να μην κολλήσετε τους άλλους:
  • Καλό και συχνό πλύσιμο χεριών ως επίσης και χρήση αντισηπτικού υγρού χεριών
  • Αποφύγετε την προετοιμασία τροφής για άλλους
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε τις πετσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα όπως η οδοντόβουρτσα, το ποτήρι και τα μαχαιροπήρουνά σας με άλλα άτομα
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε τροφή από την οποία έχετε φάει με άλλα άτομα
  • Αποφύγετε άσκοπες επαφές με τους άλλους- προτιμήστε να μείνετε σπίτι όταν νοσείτε
  • Καθαρίστε καλά και συχνά το μπάνιο και την τουαλέτα σας
HandWashing

Για να μειώσετε τις πιθανότητες νόσησης:

  • Καλό πλύσιμο χεριών ως επίσης και χρήση αντισηπτικού υγρού χεριών μετά από επαφή με ασθενή
  • Καλό πλύσιμο σε ωμά λαχανικά
  • Καλός διαχωρισμός μεταξύ ωμών κρεατικών και ωμών λαχανικών ή τροφίμων έτοιμων για κατανάλωση
  • Σωστό μαγείρεμα στα κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά
  • Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών στις οποίες έχουν ακουμπήσει ωμά λαχανικά
Περισσότερα γι’αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Μαγειρεύετε κοτόπουλο; Τα μάτια σας 14 για Σαλμονέλα!“,  κι εδώ: “Οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα
———-

Πηγές:

Centers for Disease Control and Prevention: Preventing Norovirus Infection

Patient.co.uk: Gastroenteritis in Adults
Patient.co.uk: Norovirus Leaflet
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Για ακόμα περισσότερα ακολουθήστε μας στο Instagram 

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Fit-4-all January 25, 2014 at 2:10 pm - Reply

    Πολύ καλό άρθρο. Τις περισσότερες φορές την πατάμε από από απροσεξία και αμέλεια. Βλέπεις ότι ο άλλος δεν είναι καλά εε3εε δεν πας να πιεις από το ίδιο ποτήρι. Όσο για το τακτικότατο πλύσιμο των χεριών ……τί είναι αυτό.

    • KYRIAKI ZAK January 25, 2014 at 2:24 pm - Reply

      Ευχαριστώ πολύ, ναι έχετε δίκιο, πρέπει να προσέχουμε κι εμείς και οι άλλοι! Επίσης, συνήθειες όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνονται πράξη αυτόματα και χωρίς σκέψη όταν κανείς “ανακατεύεται” στην κουζίνα!

Leave A Response